2024-03-28

Gyermekvasút nyomában 20km nappali teljesítménytúra

Gyermekvasutas Otthon

Táv: 19,8km

Szintemelkedés: 705m

Ha már a rövidebb 10-12km-es túrákat sikeresen teljesítettük, akkor ezt a túrát ajánlom azoknak akik akár egyedül, akár családdal és gyerekekkel kicsit hosszabb távon is szeretnék kipróbálni magukat.

Azért is ajánlom ezt a túrát, mert számtalan helyen van kényelmes kiszállási lehetőség. A nevezése is barátságos, 2019-ben 1.100Ft volt fejenként. Ezért az összegért meglepően sok juttatást kapunk egy olyan rendezőtől aki komoly tapasztalatokkal rendelkezik a szervezés és a sikeres lebonyolítás terén. Ennek a teljesítménytúrának egyébként augusztusban van egy fordított irányú bejárása is, éjjel.

Ezen a túrán nem is a hosszabb táv, inkább a több szintemelkedés, vagyis a hegyek megmászása a kihívás.

A rajthely megközelítéséhez a Fogaskerekű Vasutat ajánlom, mert a Széchenyi-hegyen korlátozottak a parkolási lehetőségek. Végig fogunk utazni rajta, időnként látjuk a Hármashatár-hegyet és a lassan alattunk elterülő fővárost is. Felérve a Széchenyi-hegyi végállomásra át kell sétálnunk a Gyermekvasút állomásépületébe. Itt történik a nevezés és a rajtoltatás. Ez a túra kedvelt sokak körében, mert a téli időszakot követően ez az első nagyobb létszámú rendezvény, melyet minden évben március 15-én tartanak meg. Az indulás lehetősége 8-10-ig tart, nem érdemes 8 órára odamenni, mert hosszú sorba kell beállnunk. Inkább a 9 utáni indulást javaslom, főleg kisebb gyerekekkel, családdal, mert a későbbi indulás nagy előnye a rövidebb soron kívül, hogy a sok gyorslábú sietős túrázó és terepfutó eddigre már árkon-bokron túl van és a túraútvonal szellősebbé válik. És mivel ez sem verseny, nem kell sietni. A szintidő bőséges, 7 óra. Itt is van idő a pihenésre, nézelődésre.

Azt viszont ne felejtsétek el, hogy mint minden teljesítménytúrán ezen is a saját felelősségetekre vehettek részt. Kártérítést a rendezőségtől semmilyen címen nem igényelhettek, és bármilyen a részetekről felmerülő okból történő feladás esetén a nevezési díj sem jár vissza.

A közel 20km-es távon 16 ellenőrző pontot kell érinteni, nem tudok még egy ehhez hasonló teljesítménytúráról. A sok pont miatt nincsenek benne hosszú, monoton gyaloglással járó szakaszok, főleg ezért ajánlom családi teljesítéshez. A kisebbek nem fogják folyton azt kérdezni mikor érünk oda? Ott vagyunk már?

A rajtban egyébként kapunk egy tájékoztató füzetet, melyben elolvashatjuk a Gyermekvasút, idősebbeknek Úttörővasút történetét.

A füzetben megtaláljuk a távolság és szintadatokat és egy részletes ismertetőt az útvonalról keretezett bejegyzésekkel, magyarázattal a pontokról, érdemes útközben folyamatosan olvasni. A füzet közepén találjuk a színes térképvázlatot, melyen a tömegközlekedési kapcsolatokat is megtalálhatjuk.

A füzet mellé megkapjuk a legfontosabb lapot, az igazoló lapot, ezen fogjuk gyűjteni a bélyegzéseket és láthatjuk a pontok nyitvatartási idejét is.

Most már elindulhatunk. A tájékoztató füzet útvonal leírása pontos, ezt végigolvasva minden teljesen egyértelmű lesz. Kicsit kiegészítem ezzel a beszámolóval.

Az első pont a Széchenyi-emlék ez nagyon közel van, odaérve máris megkapjuk az első pecsétet. Utána visszasétálunk az adótorony mellé és elindulunk lefelé az erdőben. Keskeny ösvény mellett találjuk meg a szépen felújított Madonna Kápolnát, ahol szintén igazolást kapunk. Pecsételést követően továbbra is lefelé tartunk és felbukkan a jobb oldalunkon egy épület. Itt érdemes megállni mert az út bal oldalán néhány tíz méterre az úttól egy geológiai érdekességet is megnézhetünk, a Farkasvölgyi Víznyelőt.

A Víznyelő után a kereszteződésnél jobbra felfelé kell elindulnunk a Farkas-völgyben Normafa megállóhoz, ez az első hosszabb emelkedő. Az állomáson van a harmadik ellenőrző pont, máris 4,7km-nél tartunk. Innen elindulunk a sínek mellett Csillebérc állomás felé. Ez az egyik kedvenc állomás épületem mert a homlokzatán nagyon szép állapotban megmaradt a régi idők Úttörő mozgalmából a zászlófelvonást bemutató kerámia dombormű. Az állomás után folytatjuk utunkat az erdőben Normafa felé. A sínekhez elérve nem csak itt, de a túra során minden hasonló helyen óvatosan, körültekintően keljetek át, mert az érintett síneken közlekedik menetrend szerint a Gyermekvasút. Utunkat folytatva elérünk egy Emlékoszlophoz és a mellette elhelyezett padokhoz, ez a Löwy-pihenő melynek közelében, bal oldalon van Budapest legvastagabb törzsű bükkfája. Érdemes megnézni mert közel van, egy kis ösvény vezet hozzá. Ha megnéztük térjünk vissza az Emlékoszlophoz és folytassuk utunkat tovább Normafa felé. Odaértünk, ha a Székelykapu alatt átsétáltunk.

Normafánál csodálatos kilátásban gyönyörködhetünk, előttünk Zugliget terül el távolabb tekintve hegyeket völgyeket látunk, melyeket beazonosíthatunk egy bronzból készült a szembelévő hegyeket ábrázoló domborművön.

Kicsit hiányosak már a nevek. A kilátópontnál számtalan padot találunk, ha pihenni szeretnénk akkor itt tegyük meg.

A körbenézés, evés-ivás után le kell ereszkednünk Disznófő forráshoz. Sajnos ez ma már magánterületen van. A forrás arról híres, hogy a kifolyócsöve egy vasból készült vadkanfej. Ebből csordogál a forrás vize. Ismét kapunk egy pecsétet és vissza is kell másznunk a rétig. Jobbra fordulunk, érintjük az Anna Kápolnát majd a főúton átkelve átsétálunk Virágvölgy állomásra, újabb igazolópont. Ez az első frissítő pont, itt kapunk meleg gyümölcsteát is.

Innen folytatjuk utunkat lefelé Makkosmáriára a templomhoz. Itt megint igazolást kapunk és távban már 9,8km-nél tartunk, a fele már meg is van.

Ha valami miatt fel kell adnunk Normafa után ez a második lehetőség, innen egy hosszabb utcán le tudunk sétálni Budakeszi főútjához.

Pecsételés után elindulunk egy hosszú emelkedőn. A piros sáv jelzést követve kezdünk felmászni újra a hegyekre. Az emelkedő erdei úton érinteni fogjuk ismét a síneket, itt van a János-hegy állomás, szintén igazoló pont. Az állomáson nincs minden évben igazolás ezért ha nincs itt senki sem nyugodtan menjünk tovább. A síneken keresztül a piros sávon érjük el a Libegő felső állomását egy szépen rendezett részen, játszótérrel, kék ivókúttal, padokkal és asztalokkal. Újabb olyan hely ahol kényelmesen lehet pihenni.

A Libegőtől még fel kell mennünk a következő ponthoz melyet vagy a műúton vagy az erdőben vezető lépcsősoron tehetünk meg. Pecsétet az Erzsébet-kilátónál kapunk. Mindenképpen érdemes a Kilátóba is fellépcsőzni, ingyenes nem kell fizetni érte. Csak egy érdekes adatot emelek ki, 100 kőből készült lépcsőfok vezet fel a legfelső teraszra. Gyerekekkel érdemes megszámoltatni, hogy tényleg megvan-e mind a száz. A körpanorámát meg kell nézni, ez az egyik legszebb része a túrának.

Utunkat most lefelé folytatjuk a piros sávon. A meredek út szerpentinnel folytatódik, majd a műutat többször keresztezve fogunk leérni a Pozsonyi-hegyre, melynek gerincén végighaladva egy újabb lejtő vezet le Szépjuhásznéhoz.

A vasútállomás épületénél van a következő igazolás. A Szépjuhászné Büfében ehetünk, ihatunk is. Ezen a ponton már 14,7km-nél tartunk. Amennyiben szeretnénk feladni valami miatt, akkor ez az utolsó lehetőségünk a cél előtt.

Erőgyűjtés után egy újabb emelkedő vár ránk a sárga sáv jelzésen, fel kell másznunk a Hárs-hegyre a Kaán Károly kilátóhoz.

Az út egyre meredekebbé válik, jobbra egy széles erdei úton megnézhetjük a Hárs-hegyi kőfejtőt is. Akár megnéztük, akár nem továbbra is felfelé kell másznunk. Felérve a hegy tetejére már lankásabb úton indulunk tovább a kilátó felé. Érinteni fogunk egy kilátópontot padokkal, itt ismételten leülhetünk enni vagy inni, nézelődni.

Innen nincs messze a kilátó sem, érdemes felmenni a tetejére is. A kilátásról most nem teszek fel képet innen sem, nézzétek meg inkább élőben mert tényleg megéri körbe tekinteni. Egyébként a kilátó mellett kapjuk meg a következő bélyegzést.

Most már elindulunk lefelé, az elején kicsit nehezebb, sziklásabb a terep. Meredek utat követően egy fa hídon átkelve érjük el a lezárt Bátori-barlangot.

A barlangot követően lefelé megyünk és a Hárs-hegyi gerincet elérve a Kis-Hárs-hegy felé tartunk a sárga sáv turistajelzést követve. Érdemes megnézni lábunk alatt a talajt is mert ezen a részen már nem a világos fehér színű dachsteni mészkövön járunk mint a Szépjuhásznétól elindulva felfelé a hegyoldalban, hanem hárshegyi homokkövön, amely fiatalabb mint a triász korú dachsteni mészkő, erre a kőzetre telepedett rá. Ha ügyesebbek vagyunk, akkor találunk olyan kőzettörmeléket is, amiben kisebb-nagyobb hófehér kvarc kavicsokat vagy fekete kovakő darabokat is találhatunk. Gyerekeknek lelkesítő kincskereséses játék lehet, emléket is haza tudnak vinni.

A Hárs-hegyi nyeregből fel kell sétálnunk a Kis-Hárs-hegyre a Makovecz Imre kilátóhoz, a következő ponthoz. Begyűjtjük az újabb pecsétet és ha szeretnénk érdemes felmásznunk a vasúti talpfákból csigalépcsőnek megépített kilátóba is. Ugyan valamivel alacsonyabbról, de szerintem innen is érdemes körbenéznünk.

Utunk folytatásához vissza kell mennünk a nyeregbe, majd jobbra a sárga sáv jelzést követve elindulunk lefelé. A vasúti síneket keresztezve pár száz méter után bal oldalon találjuk meg a következő igazoló pontot, a Hárs-hegyi állomást. Az állomás után továbbra is lefelé haladva a Nagy-rét a következő ellenőrző pont. Itt kell egy picit odafigyelni, mert mielőtt elérjük a Nagykovácsi utat, balra el kell fordulnunk, egy ideig párhuzamosan haladunk a sínekkel, majd átkelünk a síneken és a főúton. Az úton óvatosan óvatosan menjetek át mindig nagy a forgalom. A rét másik oldalán kapjuk meg a pecsétet.

Lassan itt a cél, de még vár ránk az utolsó emelkedő. A házak előtt élesen jobbra fordulva felmászunk a Fazekas-hegyre. Ennek a tetején van egy kis beton bunker. Kicsit lihegve érkezünk meg, de megkapjuk a hegy megmászásáért járó bélyegzést is.

A Fazekas-hegy után lesétálunk a kék sávig, balra fordulva elérjük a Gyermekvasutas Otthont amely a mai túránk célja, de előtte az Állomás épületben a Múzeumnál még igazolnunk kell. Ez a Múzeum fizetős, a Gyermekvasúttal kapcsolatos fotókat, régi eszközöket, tárgyakat, maketteket nézhetjük meg. Ha már itt vagyunk érdemes megnézni ezt is, akár később a célból visszasétálva is.

A végleges cél a Gyermekvasutas Otthon. Megérkeztünk, megkapjuk a teljesítésért járó kitűzőt és egy emléklapot.

Minden teljesítés után a sorban következő ellenőrzőpont kitűzőjét kaphatjuk meg, össze lehet gyűjteni a teljes sorozatot.

Végül a jól megérdemelt jutalmak mellé kapunk meleg ételt és italt is.

Az igazolólapunk egyben egy menetjegy is, mert ezzel a lappal ingyenesen vissza tudunk utazni a Gyermekvasúttal a gőzmozdonyos Nosztalgia vonat kivételével, melyre pótjegyet kell venni, a kiindulási pontunkhoz a Széchenyi-hegyre. A gyerekek kedvenc része az alagút, ahol lekapcsolják a világítást, így lehet sikongatni, megijedni.

Összefoglalva:

Ezt a túrát ajánlom továbblépésnek, mert a szintemelkedés az 1000 métert megközelíti. Az útvonal tartalmaz több alkalommal is meredekebb emelkedőt, hegyre felmászást remek ízelítőt adva arról milyen lehet egy hosszabb távú teljesítménytúra. Tempósan haladva már nagyobb kihívás tud lenni.

Családoknak is ideális, mert a 7 órás szintidő családbarát és tényleg közel vannak az ellenőrző pontok. Folyamatos a látnivaló, végig erdőben haladunk veszélytelen utakon. Bőven tartogat a kisebbeknek is látnivalókat, érdekességeket. Az út során ha valami nem jön össze vagy elfáradnak a gyerekek, több helyen könnyen ki lehet szállni, következmények nélkül abba lehet hagyni.

A túra részvételi díja nagyon kedvező és ezért kapunk a túra során is és a célban is enni-inni. Sikeres teljesítés esetén emléklap és kitűző a jutalmunk valamint utazhatunk egyet a Gyermekvasúttal is.

Ha még nem voltatok akkor menjetek el erre a túrára is. Remélhetőleg a koronavírus után visszaáll a megszokott rendszer. Tavasszal március 15-én a nappalin, augusztus 19-én pedig fordított úton az éjszakain lehet részt venni. Az éjszakairól is van beszámolóm. Annak aki éjjel is szeretné kipróbálni magát, az éjszakai verziót szoktam ajánlani elsőre.

Ui.: Ha tetszik a beszámoló kérlek tedd meg, hogy minősíted, mert hozzásegít az olvasói élmény fejlődéséhez. Köszönöm.

Dikran

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük