Táv: 19,8km

Szintemelkedés: 705m

Ha már a rövidebb 10-12km-es túrákat sikeresen teljesítettük, akkor ezt a túrát ajánlom azoknak akik akár egyedül, akár családdal és gyerekekkel kicsit hosszabb távon is szeretnék kipróbálni magukat.

Azért is ajánlom ezt a túrát, mert számtalan helyen van kényelmes kiszállási lehetőség. A nevezése is barátságos, 2019-ben 1.100Ft volt fejenként. Ezért az összegért meglepően sok juttatást kapunk egy olyan rendezőtől aki komoly tapasztalatokkal rendelkezik a szervezés és a sikeres lebonyolítás terén. Ennek a teljesítménytúrának egyébként augusztusban van egy fordított irányú bejárása is, éjjel.

Ezen a túrán nem is a hosszabb táv, inkább a több szintemelkedés, vagyis a hegyek megmászása a kihívás.

A rajthely megközelítéséhez a Fogaskerekű Vasutat ajánlom, mert a Széchenyi-hegyen korlátozottak a parkolási lehetőségek. Végig fogunk utazni rajta, időnként látjuk a Hármashatár-hegyet és a lassan alattunk elterülő fővárost is. Felérve a Széchenyi-hegyi végállomásra át kell sétálnunk a Gyermekvasút állomásépületébe. Itt történik a nevezés és a rajtoltatás. Ez a túra kedvelt sokak körében, mert a téli időszakot követően ez az első nagyobb létszámú rendezvény, melyet minden évben március 15-én tartanak meg. Az indulás lehetősége 8-10-ig tart, nem érdemes 8 órára odamenni, mert hosszú sorba kell beállnunk. Inkább a 9 utáni indulást javaslom, főleg kisebb gyerekekkel, családdal, mert a későbbi indulás nagy előnye a rövidebb soron kívül, hogy a sok gyorslábú sietős túrázó és terepfutó eddigre már árkon-bokron túl van és a túraútvonal szellősebbé válik. És mivel ez sem verseny, nem kell sietni. A szintidő bőséges, 7 óra. Itt is van idő a pihenésre, nézelődésre.

Azt viszont ne felejtsétek el, hogy mint minden teljesítménytúrán ezen is a saját felelősségetekre vehettek részt. Kártérítést a rendezőségtől semmilyen címen nem igényelhettek, és bármilyen a részetekről felmerülő okból történő feladás esetén a nevezési díj sem jár vissza.

A közel 20km-es távon 16 ellenőrző pontot kell érinteni, nem tudok még egy ehhez hasonló teljesítménytúráról. A sok pont miatt nincsenek benne hosszú, monoton gyaloglással járó szakaszok, főleg ezért ajánlom családi teljesítéshez. A kisebbek nem fogják folyton azt kérdezni mikor érünk oda? Ott vagyunk már?

A rajtban egyébként kapunk egy tájékoztató füzetet, melyben elolvashatjuk a Gyermekvasút, idősebbeknek Úttörővasút történetét.

img_1899_resize.JPG

A füzetben megtaláljuk a távolság és szintadatokat és egy részletes ismertetőt az útvonalról keretezett bejegyzésekkel, magyarázattal a pontokról, érdemes útközben folyamatosan olvasni. A füzet közepén találjuk a színes térképvázlatot, melyen a tömegközlekedési kapcsolatokat is megtalálhatjuk.

img_1898_resize.JPG

És megkapjuk a legfontosabb lapot, az igazoló lapot, ezen fogjuk gyűjteni a bélyegzéseket és láthatjuk a pontok nyitvatartási idejét is.

Most már elindulhatunk. A tájékoztató füzet útvonalleírása pontos, ezt végigolvasva minden teljesen egyértelmű lesz. Kicsit kiegészítem ezzel a beszámolóval a leírást.

Az első pont a Széchenyi-emlék ez nagyon közel van, itt máris megkapjuk az első pecsétet. Utána visszasétálunk az adótorony mellé és elindulunk lefelé az erdőben. A keskeny ösvény mellett találjuk meg a szépen felújított Madonna Kápolnát, ahol szintén igazolást kapunk. Ez követően továbbra is lefelé tartunk és felbukkan a jobb oldalunkon egy épület. Itt érdemes megállni mert az út bal oldalán néhány tíz méterre az úttól egy geológiai érdekességet is megnézhetünk a Farkasvölgyi Víznyelőt.

A Víznyelő után a kereszteződésnél jobbra felfelé kell elindulnunk a Farkas-völgyben Normafa megállóhoz, ez az első emelkedő. Itt van a harmadik ellenőrző pont, máris 4,7km-nél tartunk. Innen elindulunk a sínek mellett Csillebérc állomás felé. Ez az egyik kedvenc állomás épületem mert a homlokzatán nagyon szép állapotban megmaradt a régi idők Úttörő mozgalmából a zászlófelvonást bemutató kerámia dombormű. Az állomás után folytatjuk utunkat az erdőben Normafa felé. A sínekhez elérve nem csak itt, de a túra során minden hasonló helyen óvatosan, körültekintően keljetek át, mert az érintett síneken közlekedik menetrend szerint a Gyermekvasút. Utunkat folytatva elérünk egy Emlékoszlophoz és a mellette elhelyezett padokhoz, ez a Löwy-pihenő. Itt a közelben, bal oldalon van Budapest legvastagabb törzsű bükkfája. Érdemes megnézni, közel van egy kis ösvény vezet hozzá. Ha megnéztük térjünk vissza az Emlékoszlophoz és folytassuk utunkat tovább Normafa felé. Odaértünk, ha a Székelykapu alatt átsétáltunk.

Normafánál csodálatos kilátásban gyönyörködhetünk, előttünk Zugliget terül el távolabb tekintve hegyeket völgyeket látunk, melyeket beazonosíthatunk egy bronzból készült a szembelévő hegyeket ábrázoló domborművön.

img_0552_resize.JPG

Kicsit hiányosak már a nevek. Itt rengeteg padot találunk, ha piknikezni szeretnénk akkor itt tegyük meg.

A körbenézés, evés-ivás után le kell ereszkednünk Disznófő forráshoz, sajnos ez ma már magánterületen van. A forrás arról híres, hogy a kifolyócsöve egy vasból készült vadkanfej. Ebből csordogál a forrás vize. Itt újra igazolunk és vissza is kell másznunk a rétig, jobbra fordulunk, érintjük az Anna Kápolnát majd a főúton átkelve lesétálunk Virágvölgy állomásra, újabb igazolópont. Ez az első frissítő pont, itt kapunk meleg gyümölcsteát is.

Innen folytatjuk utunkat lefelé Makkosmáriára a templomhoz. Itt megint igazolást kapunk és távban már 9,8km-nél tartunk.

img_2039.JPG

Ha valami miatt fel kell adnunk Normafa után ez a második lehetőség, innen egy hosszabb utcán le tudunk sétálni Budakeszi főútjához.

Pecsételés után elindulunk egy hosszú emelkedőn, a piros sáv jelzést követve kezdünk felmászni újra a hegyekre. Az emelkedő erdei úton érinteni fogjuk ismét a síneket, itt van a János-hegy állomás, szintén igazoló pont, itt viszont nincs minden évben igazolás. A síneken keresztül a piros sávon elérjük Libegő felső állomását egy szépen rendezett részen, játszótérrel, kék ivókúttal, padokkal és asztalokkal. Itt tudunk pihenni, ha szeretnénk.

Innen még fel kell mennünk a következő ponthoz vagy a műúton vagy a lépcsősoron és az erdőben az Erzsébet-kilátóhoz. Itt történik a pecsételés igazolólapunkra. Mindenképpen érdemes a Kilátóba is fellépcsőzni, ingyenes nem kell fizetni érte. Csak egy érdekes adatot emelek ki, 100 kőből készült lépcsőfok vezet fel a legfelső teraszra. Gyerekekkel érdemes megszámoltatni, hogy tényleg megvan-e mind a száz. A körpanorámát meg kell nézni, ez az egyik legszebb része a túrának.

Utunkat most lefelé folytatjuk a piros sávon. A meredek út szerpentinnel folytatódik, majd a műutat többször keresztezve fogunk leérni a Pozsonyi-hegyre, melynek gerincén végighaladva egy újabb lejtő vezet le Szépjuhásznéhoz.

img_2041.JPG

A vasútállomás épületénél van az igazolás, itt a Szépjuhászné Büfében ehetünk, ihatunk is. Itt már 14,7km-nél tartunk. Amennyiben szeretnénk feladni valami miatt, akkor ez az utolsó lehetőségünk a cél előtt.

Erőgyűjtés után egy újabb emelkedő vár ránk a sárga sáv jelzésen, fel kell másznunk a Hárs-hegyre a Kaán Károly kilátóhoz.

img_2042.JPG

Az út egyre meredekebbé válik, jobbra egy széles erdei úton megnézhetjük a kőfejtőt is. Akár megnéztük, akár nem továbbra is felfelé mászunk és felérve a hegy tetejére elindulunk a kilátó felé. Érinteni fogunk egy kilátópontot padokkal, itt ismételten leülhetünk enni vagy inni, nézelődni.

img_2043.JPG

Innen nincs messze a kilátó sem, érdemes itt is felmenni a tetejére. A kilátásról most nem teszek fel képet innen sem, nézzétek meg inkább élőben mert tényleg megéri körbe tekinteni. Egyébként a kilátó mellett kapjuk meg a következő bélyegzést.

Most már elindulunk lefelé, itt egy kicsit nehezebb a terep, meredek úton és egy fa hídon elérjük a lezárt Bátori-barlangot.

img_2051.JPG

Tovább haladunk lefelé és a gerincet elérve a Kis-Hárs-hegy felé megyünk. Érdemes megnézni a talajt is, itt már nem a világos fehér színű dachsteni mészkövön járunk mint a Szépjuhásznétól elindulva a hegyoldalban, hanem hárshegyi homokkövön, amely fiatalabb mint a triász korú dachsteni mészkő, erre a kőzetre telepedett rá. Ha ügyesebbek vagyunk, akkor találunk olyan kőzettörmeléket is, amiben kisebb-nagyobb hófehér kvarc kavicsokat vagy fekete kovakő darabokat is találhatunk. Gyerekeknek lelkesítő kincskereséses játék lehet, emléket is haza tudnak vinni.

A Hárs-hegyi nyeregből fel kell sétálnunk a Kis-Hárs-hegyre a Makovecz Imre kilátóhoz, itt van a következő pont, pecsételtetünk és itt is felmászhatunk a vasúti talpfákból csigalépcsőnek megépített kilátóba. Innen is érdemes körbenéznünk.

Utunk folytatásához vissza kell mennünk a nyeregbe, majd jobbra a sárga sáv jelzést követve elindulunk lefelé. A vasúti síneket keresztezve pár száz méter után bal oldalon megtaláljuk a következő igazoló pontot, a Hárs-hegyi állomást. Ezt követően továbbra is lefelé haladva a Nagy-rét a következő pont. Itt kell egy picit odafigyelni, mert mielőtt elérjük a Nagykovácsi utat, balra el kell fordulnunk, párhuzamosan haladunk a sínekkel, ezen az úton érjük el főutat. Itt óvatosan menjetek át nagy a forgalom. A rét másik oldalán ismét igazolás vár ránk.

Lassan itt a cél, de még vár ránk az utolsó emelkedő. A házak előtt élesen jobbra fordulva felmászunk a Fazekas-hegyre. Ennek a tetején van egy kis beton bunker is. Kicsit lihegve érkezünk meg, de megkapjuk a hegy megmászásáért járó bélyegzést is.

A Fazekas-hegy után lesétálunk a kék sávig, balra fordulva elérjük a Gyermekvasutas Otthont, itt van a cél is, de előtte az Állomás épületben a Múzeumnál igazolnunk kell. Ez a Múzeum fizetős, a Gyermekvasúttal kapcsolatos fotókat, régi eszközöket, tárgyakat, maketteket nézhetjük meg. Ha már itt vagyunk érdemes megnézni ezt is, akár később a célból visszasétálva is.

A végleges cél a Gyermekvasutas Otthon. Megérkeztünk, itt megkapjuk a teljesítésért járó kitűzőt és egy emléklapot.

img_1897.jpg

Minden teljesítés után a sorban következő ellenőrzőpont kitűzőjét kapjuk meg, össze lehet gyűjteni a teljes sorozatot.

Végül a jól megérdemelt jutalmak mellé kapunk meleg ételt és italt is.

És az igazolólapunk egyben egy menetjegy is, mert ezzel a lappal ingyenesen vissza tudunk utazni a Gyermekvasúttal, a gőzmozdonyos Nosztalgia vonat kivételével, melyre pótjegyet kell venni, a kiindulási pontunkhoz a Széchenyi-hegyre. A gyerekek kedvenc része az alagút, ahol lekapcsolják a világítást, így lehet sikongatni, megijedni.

Összefoglalva:

Ezt a túrát ajánlom továbblépésnek, mert a szintemelkedés már több, van benne több alkalommal is meredekebb emelkedő, hegyre felmászás, így remek ízelítőt ad arról milyen is egy teljesítménytúra. Tempósan haladva már nagyobb kihívás tud lenni.

Családoknak is ideális, mert a 7 órás szintidő családbarát és tényleg közel vannak az ellenőrző pontok. Folyamatos a látnivaló, végig erdőben haladunk veszélytelen utakon, bőven tartogat a kisebbeknek is látnivalókat, érdekességeket. Az út során ha valami nem jön össze vagy elfáradnak a gyerekek, több helyen könnyen ki lehet szállni.

A túra részvételi díja nagyon kedvező és ezért kapunk a túra során is és a célban is enni-inni, kapunk a végén emléklapot és kitűzőt valamint utazhatunk egyet a Gyermekvasúttal is.

Szerintem menjetek el mindenképpen erre a túrára, remélhetőleg a koronavírus után visszaáll a megszokott rendszer. Tavasszal, március 15-én a nappalin, augusztus 19-én pedig fordított úton az éjszakain lehet részt venni. Az éjszakairól is beszámolok majd, annak aki éjjel is szeretné kipróbálni magát, ezt a túrát fogom ajánlani elsőre.

Dikran