2024-07-13

Szénás Kör családi táv 11km – Kitérővel egy „barlanghoz” és egy kilátóponthoz

Paprikás üreg

Táv: 11km

Szintemelkedés: 265m

A mostani beszámolóm már a negyedik teljesítésünkhöz kötődik. Ezt a családi instant túrát továbbra is ajánlom, mert a többszöri teljesítés után sem lesz unalmas, főleg akkor ha egy kicsit letértek ti is a kijelölt útvonalról. A kényelmes 6 órás szintidőbe nagyon sok minden belefér. Most mi is, ebéd előtti tényleg laza családi sétaként jártuk be letérésekkel és két nagyon is érdekes látnivaló felkeresésével.

Az első részletesebb beszámolómat innen is elérhetitek.

A hosszú hétvégi szünetek után Gergő a Szénás Körök üzemeltetetője a Szénás Kör Facebook oldalán jelezte, hogy lehet menni megint minden időben, szabaddá vált a teljesítés lehetősége egész héten. Lányom szeretné megszerezni a kétszeres aranyérmes minősítést, ezért napsütéses kellemes sétáló időben elindultunk Solymárra, hogy megkezdjük a negyedik teljesítésünket a családi távon.

Most nem is kellett nagyon parkolóhelyet keresnünk, mert az egész ország területére érvényes ingyenes parkolás miatt a Templom téren az indulás közvetlen közelében tudtunk parkolni. A mai sétát nagyon kényelmesre terveztük, szombat délelőtt 10 körül indultunk el.

Következzen a mai teljesítésünk beszámolója.

A rajt kód beolvasása után a szokásos utcákon érünk el a Szarkavárhoz, ezen a részen nagy volt az üresség, senkivel sem találkoztunk.

A Lovarda után elindulunk a Millenium-rét felé majd a sorompó után az Alsó-Jegenye völgyben folytatjuk sétánkat.

Ezen a részen lesz az első érdekesség. Az út mellett van egy részemről ajánlott hely, ez pedig a Paprikás üreg.

Ez ugyan nem barlang egy mesterségesen kiásott nagyjából 1,8 méter magas üreg, melyet löszös-márgás talajba ástak. Nem találtam róla bővebb információkat de úgy tűnik innen értékes nyersanyagokat termelhettek ki. Egy központi járata van melyből több helyen oldaljáratok ágaznak el.

Az üreget a patak mellett jobbra kanyarodó út mellől érhetjük el, az Őz-völgy közelében. Balra a fák közé benézve meredek hegyoldalt látunk, több kis ösvény is vezet felfelé. Itt fent fogjuk megtalálni a bejáratát egy kis horhos szerű rész végén.

A fenti fényképen látható kanyarban kell felsétálni a meredek hegyoldalba. Visszafelé fényképeztem, a kép jobb oldalán látható hármas facsoporttól is indul el egy ösvény.

Érdemes felfelé menet egy kicsit jobban körbenézni, mert a hegyoldal tavasszal tele van a védett, 10.000Ft eszmei értékű Bíboros kosborral, amely az orchideák családjába tartozik. Kérlek tartsátok be a mindent a szemnek semmit a kéznek elvet.

Hatalmas virágok ezek 30-40cm magasra is megnőnek.

Az üregbe a bátrabbak bemerészkedhetnek, lámpára mindenképpen szükség van. A járatok keresztmetszetén látszik, hogy bányászati módszerekkel alakították ki. A járatokban egy kis érdekességet is találhatunk, ha megnézzük a falakat. Egyrészt szépen látni az üledékes rétegeket, másrészt az alsó részén egy szürkés színű kitöltéssel találkozunk.

Ez a kaolinit más néven porcelánföld, amely a kerámiák alapvető nyersanyaga. Tapintása száraz, kicsit zsíros, de ha egy kis darabot magunkkal viszünk és a patakban picit beáztatjuk, akkor rögtön az agyagra jellemző tulajdonságot fedezhetünk fel, formálható anyaggá alakul.

A Paprikás-üreg felfedezése után visszatérve a patak mellé, folytatjuk utunkat az eredeti irányban, hamarosan lesz egy pihenő padokkal és asztalokkal. Kicsit előrébb a Rózsika forrás, ennek vize sajnos már nem iható és a Kremzer Ferenc Emlékkő. Ferenc egy nagyon lelkes túravezető volt aki egész életében a természetet járta. Nyugdíjas éveiben nagyon fontos volt számára, hogy minél többen járják vele együtt az erdőt ezért szinte minden héten vezetett nyugdíjas túrákat melyekre alkalmanként 60-80 fő is elment. Én is emlékszem a Moszkva-téren vagy a Hűvösvölgyben gyülekező csoportjaira.

Innen továbbra is a patak mellett haladva érünk el a Budai-hegység legnagyobb vízeséséhez, amely szerencsére a hosszan tartó aszály ellenére is látványos.

A következő szakaszon érintjük a súrolópor bányát. Jobbra letekintve, láthatjuk a meredek szurdokot alján a Paprikás-patakkal. Hidakon átkelve érünk el az első igazolóponthoz, melyet ismét lányom olvasott be.

A solymári főúton átkelve a Shell kút után ismét az erdőben járunk, a Középső Jegenye-völgyben folytatjuk mai sétánkat.

A házak előtti Y kereszteződésben jobbra fordulva most kell leküzdenünk a szintemelkedést. Igazán szép az erdő, már ezért érdemes eljönni. Ősszel szép napsütéses időben is érdemes mert a színes levelek különlegessé teszik a sétát. A száraz avarban gyaloglásról már nem is beszélve.

Hosszan de finoman emelkedő úton érintve egy sorompót majd a műutat lassan megérkezünk Nagykovácsi széléhez. Élesen jobbra fordulva követjük a sárga sáv jelzést, amely egy kisebb kerülő után visszatér a házak mellé. Az egyenessé váló sétaúton érjük el a Muflon itatót, ahol a második QR kód beolvasásával lányom ismét igazolt.

Igazolás után néhány tíz méter után következik a Turistaház romja. Jobbra mellette elindulunk lefelé a zöld sáv jelzésen Solymár felé. Akkor vagyunk jó úton ha egy sorompóhoz érünk.

Meredek lejtő után egyenesebbé válik az út és egy Y alakú elágazásnál, amiről egy fényképet is mellékelek, letérünk a zöld sáv jelzésről mert itt van a mai nap második meglepetése. A kép készítéséhez visszafordultam, nekünk a jobb oldali széles ösvényen kell besétálnunk az erdőbe.

Ez a széles kijárt ösvény vezet fel minket a Kőfejtő legmagasabb pontjához, ahonnan igazán csodálatos körpanorámában gyönyörködhetünk. Mi is eltöltöttünk a sziklákon üldögélve fél órát, teljes nyugalomban, nem volt senki sem.

A pihenő és a körbenézés után visszasétálunk a zöld sáv jelzéshez az elágazásba. Továbbra is lefelé kell mennünk Solymár vagyis a cél felé. A házak mellett érjük el a sorompót és következő meredek utcákon indulunk tovább a Templom felé. Közben érdemes meg-meg állni és megnézni a Kevélyeket is.

Leérve a Templom térre a Művelődési Ház ablakában a cél kód beolvasásával tejesítettük a családi távot. Nekünk ez volt a negyedik kör.

Gergő pedig szokás szerint mindent előkészített, a befutóérmek vártak már minket. Nem is tudom hogy oldja ezt meg a családja mellett, mert szinte mindig minden befutónak minden elő van készítve. Ezt nagyon meg kell köszönnünk, mert így lesz teljes az élmény.

A mai séta jutalma a Mandula Kávézóban egy fagyizás volt és ha már itt voltunk akkor természetesen sütiket is vittünk haza. A Cukrászdát semmiképpen se hagyjátok ki.

Köszönjük mi is Gergő Mester!

Ui.: Ha tetszik a beszámoló kérlek tedd meg, hogy minősíted, mert hozzásegít az olvasói élmény fejlődéséhez. Köszönöm.

Dikran

2 thoughts on “Szénás Kör családi táv 11km – Kitérővel egy „barlanghoz” és egy kilátóponthoz

    1. Szia Tibor, Tényleg! Köszi a lektorálást. Az eredeti képen vitéz kosbor volt, végül lecseréltem mert nem sikerült túl jól. Az eredeti Blog.hu-n írt posztban is hibás maradt, onnan ide csak áttöltöttem tavaly mindent.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük