2024-06-12

Szénás Kör családi táv 11km

Rózsika forrás

Táv: 11km

Szintemelkedés: 265m

Budapest közelében, ha szeretnétek családdal, akár kis törpékkel is egy instant túrát kipróbálni, akkor én mindenképpen ezt az instant túrát ajánlom első alkalomra. A szintideje vagyis az az idő, amely alatt teljesíteni kell 6 óra, ez teljes mértékben családokra méretezett, bőven van idő a nézelődésre, piknikekre, játékra. A teljesítési díj, melyet egyébként támogatói hozzájárulásnak hívunk hivatalosan, jelképes, 500Ft résztvevőnként, szemben a hosszabb távok teljesen megszokott 3-5.000Ft-os díjával.

A túra útvonalának nagy előnye, hogy ha valami mégsem jön össze, nyűgősek lesznek a gyerekek, rosszra fordul az időjárás vagy egyszerűen csak mégsem akarunk végig menni rajta, akkor be lehet fejezni Solymár elején a Shell kútnál vagy Nagykovácsi határában a Muflon itató felett, ahonnan le lehet sétálni a község főútjára. Innen is vissza lehet menni a 63-as busszal Hűvösvölgybe.

Ezt a távot én is többször teljesítettem a családdal, lányom most kilenc éves és megtetszett neki a kis fa befutóérem, amely ráadásul a nagyokhoz hasonlóan szintén bronz, ezüst és arany fokozatban megszerezhető.

A teljesítések számától függ, melyikre leszünk jogosultak. Arra is ideális ez az útvonal, hogy megismerkedjen ő is a természetjárással, szervezett túrázással. Ha megtetszik neki léphetünk egyet felfelé, ha nem akkor sem történt semmi sem.

Ahhoz, hogy ezen részt vehessünk előzetesen regisztrálni kell a Szénás Kör weboldalán. Egy gyors regisztrációt követően a részvételi feltételeket elfogadva, máris nevezhetünk a családi távra. Meg kell adnunk egy csapatnevet és azt hány fővel fogunk részt venni. Kapunk egy kódot melyre a túra során szükségünk lesz. Továbbá a túra során végig szükségünk van egy mobilnettel rendelkező telefonra is, amely QR kódot is képes beolvasni. Ha ennél több információra is szükségetek lenne a Szénás kör oldalán megtalálhatjátok. A hivatalos oldalon egyébként találtok itinert (ez egy szöveges leírás az útvonalról) és tracket (ez pedig egy útvonal, melyet navigációs készülékre töltve végig tudod járni az útvonalat).

Amikor mindennel előzetesen megvagyunk, akkor elindulhatunk a családdal.

A hosszú távok beszámolójához hasonlóan, íme a mi egyik teljesítésünk, jó olvasást ehhez is.

Solymár főterén a Művelődési Ház ablakában mi is könnyen megtaláltuk a rajt kódot. Ezt kell beolvasni telefonnal majd a nevezéskor kapott kód megadásával elrajtolni. Autóval a közelben le lehet parkolni, itt van a 64-es busz végállomása is. Rajtolás után elindulunk lefelé a főutcán, majd a végén balra kanyarodva a Posta előtt sétálunk el. Két zebrán átkelve és a zöld sáv jelzést jobbra követve lassan a házakat is elhagyjuk. Keresztül sétálunk egy szántóföldön a solymári vár, a Szarkavár felé. A várhegy mellé érkezve a bőséges szintidőbe az is belefér, hogy megnézzük a várat, ez ugyan külön belépőjegyes, de egy órát el lehet itt is tölteni. A kilátás is szép és a vár is nagyon szépen meg van építve, rendbe van hozva.

A további út már a lovarda jobb oldalán a sorompón keresztül vezet be az erdőbe. Egyenes terepen haladunk és a patak is felbukkan mellettünk. Nemsokára egy tisztásra érünk, ez a Millennium-rét ahol van egy nemzeti színű oszlop, egy májusfa és egy Millenniumi emlékkő is. A tisztás jobb szélén a sorompót kikerülve elindulunk a túra legszebb részén a Paprikás-patak völgyében.

Ezen az úton érjük el a Rózsika forrást. Sajnos itt már nincs túl jó állapotban a forrás kifolyója, gyerekkoromban még kényelmesen tudtunk inni. Ma már a víz sem iható. Az út a patak mellett kanyarog, útközben több helyen tűzrakó helyek, padok vagyis ideális piknikező helyek mellett haladunk el. A forrás után a kanyargó patak mellett érjük el a súrolópor bányát.

Az út összeszűkül egy szurdokba. Azt hiszem ez a rész a völgy legszebb része a vízesés párral. Az alsó épített gát maradványáról megmutatok egy képet is. Tudomáson szerint a 1930-as években a képen látható fal egy duzzasztógát volt, amivel egy tavat alakítottak ki. A környékbeliek ide jártak fürdeni, bár szerintem ez egy hideg vizű tó lehetett. A II. világháború végén sérült meg a gát és ez a falmaradvány maradt meg. Szerintem jó ötlet lenne 1 méter magasan visszaépíteni, mert akkor lenne egy kis tó is itt.

A másik természetes vízesést feltétlenül nézzétek meg élőben, mert ennek a sétának ez az egyik jutalma arról nem is beszélve, hogy ez a Budai-hegység legnagyobb természetes vízesése.

A vízesések után továbbra is a völgyben sétálunk tovább. Több alkalommal is át kell kelnünk a kanyargó patak felett elhelyezett fa hidakon.

Már majdnem kiérünk a völgyből, egyre erősebb lesz a forgalom zaja is. Megérkezünk az első igazoló ponthoz. Nem írom le pontosan hol van, gyerekekkel megkeresni izgalmas feladat. Nagy az öröm amikor megvan. Most is be kell olvasunk a QR kódot és meg kell adnunk a nevezési kódunkat. Sikeres beolvasás után mehetünk tovább.

Kiérünk a főútra és ez az első kiszállási lehetőség. A 64-es busszal visszautazhatunk a rajthoz a főtérre vagy Hűvösvölgybe a busz végállomásra. Ha megyünk tovább, akkor a forgalmas úton, a zebrán átkelve balra folytatjuk utunkat a Shell kút mellett. Utána kicsit jobbra tartva beérünk egy rövid emelkedőn az erdőbe a sárga sáv jelzésen. Keskeny ösvény vezet a hegy felé, bal oldalunkon újra megjelenik a Paprikás-patak, bár itt sokkal kisebb a víz hozam. Nemsokára elérünk egy hármas Y alakú kereszteződéshez, szemben velünk épületekkel. Nekünk jobbra kell fordulnunk követve a sárga sáv jelzést.

Most következik az a szakasz ahol a túra szintemelkedését is le kell küzdenünk. Két oldalt nyaraló romokat, maradványokat érintünk. Amikor gyerek voltam ezen a részen kis nyaralóházak voltak rendezett hétvégi telkeken.

A sárga sáv jelzést követve érünk el egy sorompóhoz, majd a budaligeti utat keresztezve egy hosszú egyenes végén fordulunk el balra. Az utolsó emelkedő végén jobbra fordulva felérünk. A terep is lankásabb, megvan a hegyre felmászás is. Az úton egy olyan kereszteződés következik ahol a sárga sáv derékszögben jobbra fordul tovább, tesz egy kitérőt. Innen lehetne lerövidíteni az utat, ha egyenesen tovább megyünk, mert a jelzetlen erdészeti út is ugyanoda vezet minket mint a sárga sáv, az országos kékhez. Én azonban ajánlom a kitérőt, mert egyrészt a hivatalos út erre visz, másrészt ha nincs lombozat a fákon akkor van egy kis kilátás is a fák közül a Solymári-medencére.

Miután körbe néztünk az előbb említett helyen a sárga sáv átvezet a kékre melyet a továbbiakban követve Nagykovácsi házai mellett érünk a Muflon itatóhoz, a második ellenőrző ponthoz. Ismét jó feladat az igazoló kódot megkeresni. A Muflon Itatóban lehet frissíteni is mert ez egy Büfé.

A következő kiszállási lehetőség valamilyen felmerülő probléma esetén itt lehetséges. Le lehet sétálni Nagykovácsi házai között a főútig, a 63-as buszhoz. Távban ugyanennyi a cél is, de a cél felé még erdőben kell sétálnunk.

Igazolást követően még egy icipicit felfelé megyünk és megérkezünk a Zsíroshegyi Turistaház romjához, melyet mostanában szépen kezdenek kiszabadítani az erdő fogságából. Remélem megint lesz belőle valami jó kis turista központ.

A romtól jobbra lefelé kell haladnunk a zöld sáv jelzésen, de én előtte nagyon ajánlok egy kis kitérőt. Oda-vissza másfél kilométer többlet utat jelent.

Ha úgy döntötök, hogy hozzánk hasonlóan megnézitek ti is, akkor a Turistaház romja mellett bal oldalon a kék háromszög jelzés vezet ki a fenyvesek között, dimbes-dombos utakon az Alsó-Zsíros hegy kilátópontjához. Ide szerintem mindenképpen érdemes eljönni. Ezen a helyen van egy kis tisztás is, ahol le is tudunk pihenni a fűben, pihenésre nagyon ideális és szintén nem veszélyes hely. A kicsik is kedvükre szaladgálhatnak közben megcsodálhatjuk a különleges panorámát.

Ezen a pici réten az erdei virágokat is, ősszel elég sok kövirózsa van sárga virágokkal. Tavasszal láthatunk kökörcsint is, sárgát is, lilát is. Kérlek ne tépjétek le az erdei virágokat, mert sok védett és az eszmei értéke akár több tízezer forint is lehet. Sajnos sokszor lehet látni az út mellett eldobálva ezeket az erdei virágokat. Tudnotok kell, hogy akkor sem fognak megmaradni ha nedves zsebkendőbe csomagoljátok a száraikat. A pihenő után ugyanazon az úton amin besétáltunk vissza kell mennünk a romig. A rom másik oldalán egy meredek lejtővel indul el Solymár felé a zöld sáv jelzés, ez vezet le a célhoz.

Utunk ismét erdőben halad, meredek lejtőn fogunk leereszkedni és egy újabb elágazáshoz érünk ahol balra a zöld omega (Ω) vagyis barlang jelzés indul el. Nekünk egyenesen tovább kell mennünk a zöld sávon lefelé, de ha van még időnk és energiák is, akkor ajánlom a következő kitérőt is a zöld barlang jelzésen mert ki tudunk sétálni a Solymári-ördöglyuk barlanghoz, melynek bejárata a kőfejtő tetején helyezkedik el. Innen is le tudunk tekinteni Solymárra. Ez az út újabb 500-600 méter többlet távot jelent.

Akár megnéztük a barlang bejáratát akár nem, tovább megyünk lefelé az erdőben és hamarosan elérjük Solymár határát. Búcsút veszünk az erdőtől és egyenesen lesétálunk az aszfaltozott Bokor utcán, majd a Törökkút utcán. Érdemes megnézni a solymári utcanévtáblákat is, a településre jellemző motívumokkal díszítettek. Az utcán lefelé haladva picit álljatok meg és tekintsetek ki balra, mert a Kevélyek vonulatában gyönyörködhetünk, balról jobbra haladva a Kis-Kevély, a Nagy-Kevély és végül az Ezüst-Kevély látható.

Már látjuk a templom tornyát is. A templom közelében még van egy balra fordulás a Kálvária utcán. Az utca végén a zebrákon átkelve átsétálunk a parkon az iskola és a templom között. Visszaérünk az Apáczai Csere János Művelődési Házhoz, ahol a cél kód beolvasásával igazoljuk a teljesítést. Gergő, ha teheti itt vár a teljesítésért járó jutalmakkal, az ablak párkányára szépen kikészítve, odafordulsz az ablakhoz a cél kód igazolása miatt és meglátod a jutalmakat. Le a kalappal, hogy ennyire lelkiismeretesen csinálja ezt az egész üzemeltetést, tényleg nagyon jól néz ki, nagy köszönet érte!

A sikeres teljesítésért megérdemelt befutó érmeket normális esetben a Mandula Kávézóban nyitvatartási időn belül kaphatjuk meg, amit a templom jobb oldala mellett elhaladva, a tér jobb hátsó sarkában találunk. Ajánlom a jutalom sütiket is, tényleg finomak. Ebben az esetben a kávézóban kell kifizetnünk a támogatói hozzájárulást az érmekért cserébe.

A főtéren találjuk meg Kovács Jenő kitelepítési emlékszobor alkotását, sváb felnőttekkel. Mi itt szoktunk nyakba akasztós befutóérmes cél fotókat készíteni.

Összefoglalva:

Ez a túra nagyon jól kitalált, teljesen családbarát, veszélytelen utakon vezet, ahol nem kell folyamatosan attól tartani, hogy a kisebbekkel történik valami váratlan. Rövid távon sok olyan helyet érint, amely érdekes tud lenni a kicsiknek is. Szerintem egyáltalán nem fognak unatkozni és az egyetlen emelkedős szakasz is nagyon barátságos. A túra végére kellemesen elfáradnak és este biztosan gyorsan álomba szenderülnek, bár lehet a szülők is.

Amennyiben kerestek egy családi könnyű túrát, melyen még valami apróságot is kaphattok egy jelképes összegért akkor feltétlenül jusson eszetekbe a Szénás Kör családi távja. Ha a túra időpontját esős időszakot követően pár nappal választjátok meg, akkor a patak is picit vadabb lesz, a vízesések is sokkal csobogósabbak.

Ui.: Ha tetszik a beszámoló kérlek tedd meg, hogy minősíted, mert hozzásegít az olvasói élmény fejlődéséhez. Köszönöm.

Dikran

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük