2024-04-20

Garmin MÓKUS kör – Könnyű séta meglepetések nélkül

Táv: 25,2km

Szintemelkedés: 640m

Budapest közelében a GeoGo rendszerű teljesítéseken kívül több instant túra között is válogathatunk. A különbség közöttük annyi, hogy van amelyik sokkal érdekesebb útvonalon vezet végig, érezni a kiírásokban a törődést, az átgondolt útvonal kijelölést. Van olyan is amelyik minimális érdekességet tartalmaz, nincsenek benne komoly emelkedők vagy igazán érdekes látnivalók.

Családi kalandokhoz is találunk ideális túrákat főleg, ha mindenféle nehéz felmászások nélkül csak egy rövidet szeretnénk sétálni (pld. Szénás Kör családi táv, Budai kilátások, Wadkanz). Ám ha kedveljük a komolyabb kihívásokat akkor szintén vannak olyan útvonalak melyek kielégíthetik az ultra távokat kedvelők igényeit (pld. Budai Térképkör, SzénásBükkös Körök).

A rövid családi és a hosszú távú ultrákat kedvelők mellett van egy olyan réteg amely félmaraton távokban gondolkodik. Szerencsére ez az igen népes csoport sem marad túrák nélkül mert számukra is vannak kiírások, melyek minden instant kört üzemeltetőnek az „igáslovaik”. A tapasztalatok azt mutatják, hogy aki instant túrát keres főleg ezeket a 20-30km hosszúságú köröket választja akár futva akár túrázva tervezi a teljesítését.

Ebben a beszámolómban egy olyan instant körtúrára viszlek el benneteket amely Budapesten egy ismert kirándulóhelyről a Gyermekvasút Szépjuhászné állomásáról indul. Ez a hely autóval és tömegközlekedéssel is nagyon könnyen megközelíthető. Az útvonal nagyon kényelmes, egyetlen komolyabb emelkedőt tartalmaz, a szintemelkedések a teljes távon szépen elosztva várnak ránk. A mászásért cserébe érinti a Budai-hegység csúcsán a szintén nagyon kedvelt túracélt, a Csergazán Pál kilátót, melyet a Nagy-Kopasz csúcsára építettek fel.

Meg szoktam nézni az instant túrák web oldalait is, mert érdekelnek a statisztikák is, persze ehhez az is kell, hogy profi honlappal legyen megtámogatva a kiírás, üzemeltetés. Sajnos a MÓKUS kör oldala hosszú időn keresztül gyerekcipőben járt, mondhatni béta állapotban ragadt így a tavasszal elkezdett beszámolómat sem tudtam befejezni, félkész állapotban parkolópályára tettem.

A Garmin MÓKUS kör üzemeltetői a Karlovitz házaspár. Szerencsére 2020 őszén a MÓKUS kör felébredt csipkerózsika álmából és a rendkívül kezdetleges weboldal előrébb lépett. Ma már az érdeklődök egy lényegesen jobban használható oldallal találkozhatnak. Közeledett ez az új oldal a mai igények kielégítésre törekvő, komolyabb informatikai háttérrel megtámogatott instant körök oldalaihoz. Most már lehet itt is keresni, eredményeket böngészni és online követni is.

Elérkezett az idő, hogy a beszámolómat ismét elővegyem és befejezzem. A tavaszi egymást követő bejárás után egy kellemes napsütéses hétköznapon újra végigsétáltam. A novemberi teljesítésem különleges mert a kör egy éves lett és a születésnap miatt egyedi szalaggal ellátott befutóérmet kaptam, melyre előzetesen külön kellett neveznem. Idén télen a tavalyihoz hasonlóan fehér színezésű egyedi éremért, igazi téli havas terepen is lehet majd teljesíteni.

Az oldalon a keresés még nem tökéletes. Ennek ellenére kiderült számomra, hogy nagyjából 1.400 körül jár a sikeres teljesítések száma. Közülük szeretném kiemelni a mai napig 21x-es teljesítő Gyócsi Viktort. Őt követi Szászfai Gábor és Pajor Zoltán és a másik nem képviseletében a 9x-es teljesítő Tóth-Gönczi Renáta. A Blogomon is szeretnék gratulálni eredményeikhez.

Ahhoz, hogy mi is elindulhassunk a MÓKUS kör oldalán előzetesen neveznünk kell, valamint a részvételi díjat is el kell utalnunk, különben nem kapjuk meg a menüvel kiegészített befutóérmet a közös rajt-cél helyet biztosító Szépjuhászné Büfében. Regisztrációt követően kapuk egy kódot, melyre a túra során végig szükségünk lesz. Szükségünk van továbbá egy mobilnettel rendelkező, QR kódokat olvasni képes telefonra is, mert ezen az instant túrán is a kódok beolvasásával tudjuk igazolni a pontok érintését, ezáltal a teljesítést is. Saját személyes oldalunk is sokat javult, láthatjuk a teljesítéseinket menetidőkkel, a befizetéseinket és azt is hogy átvettük-e az érmünket.

Fontos megemlítenem, hogy a körön elindulva itt sem lehet bármeddig teljesíteni. Gyalogos teljesítés szintideje 7 óra (futóként 4 óra). Ez az idő azonban kényelmes teljesítéshez is elegendő.

A MÓKUS körön kapott szolgáltatások bőségesek. A nevezési díj tartalmazza az érem árát és egy palacsinta menüt 1.000Ft értékben a Szépjuhászné Büfében. A harmadik teljesítéshez jár egy egyedi Finisher poló is. A legizgalmasabb kétségtelenül az, hogy minden ötödik teljesítésre igazi 24 karátos arannyal futtatott érmet kaphatunk. Ez a lehetőség nagyon különleges, nem tudok még egy hasonló hazai instantról ahol „igazi” arany érmet kapunk. Érdemes legalább egyszer megszerezni. Ennek fényében a jelenleg 3.900Ft-os póló nélküli nevezési díj is teljesen rendben van.

Ebédidőre szerettem volna visszaérni a Büféhez ezért délelőtt indultam el. Az induláshoz szükséges kód most is a fényképen látható Állomásépület jobb oldalán az ablakban várt rám.

Az első szakaszt a Budakeszi úttal párhuzamosan az erdőben tettem meg, ennek a résznek egyébként Budakeszi-hágó a neve. A Korányi Kórház gyalogátkelője után a Szent Antal szobor mellett indultam el lefelé a sárga kereszt jelzésen. Leértem a Csacsi-réthez és az információs táblán meg is találtam az első QR kódot. Beolvastam és ezzel igazoltam is mert a nevezési kódomat automatikusan kitölti a rendszer nem kell minden alkalommal bepötyögni. Átsétáltam a Szilfa-tisztásra ahonnan jobbra fordulva a piros kereszten egy kisebb emelkedő után értem el az Erdészházhoz majd a Petneházy-réthez.

A karámok után balra a piros sáv jelzést követem a cserkészpark műútjáig. Pár száz méter után a jelzés elindult jobbra egy dombra. A távvezeték oszlopán találtam meg a második kódot. Szép kilátásban volt részem a Hárs-hegy és a János-hegy felé, ez az egyik olyan hely ahonnan láthatunk valamennyit a környékbeli hegyekből.

A következő szakasz az egyik kedvenc részem a környéken, ha szeretnék valakit bevezetni a teljesítménytúrák világába mert ez egy kellemes, lassan emelkedő erdei út amely először a Kecske-hátra majd a Vörös-pocsolyás hátra vezet fel. Volt is erre lehetőségem mostanában mert a szomszédommal volt egy közös túránk, melyről beszámolót is írtam.

Az út mellett helyezkedik el a vaddisznó fürdető, a wellness, melyben csak tavasszal vagy ősszel hosszabb esőzések, hóolvadások után van víz. A vadak fürdőzés után a környező fák törzsein dörzsölik magukat, ennek nyomait sok helyen könnyen felfedezhetjük, mert vörös színű a talaj, ezért vörösek a fák törzsei is.

A következő szakaszon lefelé indultam tovább a Kopasz oldalában. Nagykovácsi első házait elérve szemben velem a Kutya-hegy Nagy-Szénás gerincében gyönyörködhettem. Szeretek itt kibukkanni az erdőből a hazaértem érzés miatt.

A patak hídjához leérve jobb oldalt van a Bányász Emlékmű, érdemes megnéznetek ha már itt vagytok.

Az Ördögárok-patak mellett a következő híd két pillérjén újabb emlékműveket nézhettek meg. Az egyik egy kivágott fát ábrázolva, Nagykovácsi 1946-os német és sváb ajkú lakosságának kitelepítési tragédiájára emlékeztet. Vele szemben a másik oldalon egy hajót ábrázoló emlékmű a felvidéki magyarok 1947-es kényszerített lakosságcseréjének állít emléket. A Kolozsvár tér és a Templom köz után értem fel a Tisza István térre. Ez is egy kedvenc részem településünkön, mert ideális szögből látható a Nagyboldogasszony-templom. A buszmegállóban Jäger István posztumusz díszpolgár, végül a templom előtt a Világháború Áldozatainak Emlékművét tudjátok megnézni.

A buszvégállomás mellett a kerékpártároló polikarbonát tetején van a következő kód. Jelzésváltás következett, a zöld sávon indultam tovább a Kossuth Lajos utcán. A Kovács Cukrászda után megérkeztem községünk szélén a Kőkereszthez.

Továbbra is a zöld sáv jelzést követtem egy dózer úton, majd a híd után a mező szélén. A sorompóhoz megérkezve a Sisakvirág Tanösvényen balra fordultam. Ajánlok egy pici kitérőt, mert ötven méterre előre van a Pásztor kereszt, szépen rendben van a környéke is, érdemes ezt is megnézni.

A Tanösvény a Homok-hegy mellett indul el felfelé. Egy kisebb dombra felérve van egy olyan hely ahol érdemes megállni és hátrafordulni, mert pazar kilátásban lehet részünk a Kutya-hegy és Nagy-Szénás gerincének irányába. Ugyan nekem Nagykovácsi az otthonom és ezeket a területeket nagyon jól ismerem itt mégis mindig meg szoktam állni körbenézni.

Kisebb lejtő után balra folytatódott tovább a Tanösvény. Az első információs táblát a következő kereszteződésben találtam meg, innen már csatlakoztam a zöld háromszög jelzéshez. Ajánlatos a következő szakaszon a Tanösvény tábláinál megállni és elolvasni, mert nem csak érdekességeket, de némi pihenést is be tudunk iktatni. Most kellett leküzdenem a MÓKUS kör útvonalán a legmagasabb csúcsra vezető emelkedőt. Több meredekebb szakasz után megérkeztem a dózer úthoz, ahonnan már könnyebbé vált a terep. Másfél kilométer után megérkeztem a Budai-hegység csúcsára a Nagy-Kopasz tetejére. A csúcson 559 méter magasan voltam, a kód miatt még fel kellett másznom a Csergezán Pál festőművészről elnevezett vitorlát formázó kilátó legfelső szintjére is. Ebből a kilátóból teljes körpanorámában lehet részünk.

Sétáljatok körbe mert a korláton kis táblák informálnak arról mit is látunk az adott irányban. Érdemes minden évszakban felkeresni mert mindig más arcukat mutatják a környék erdőségei. A mai napon igazán különleges élményben lehetett részem.

A Blogomon nekem is van egy ajánlott családi sétás útvonalam Nagykovácsi főteréről a kilátóhoz.

Igazolás után továbbra is a zöld háromszög jelzést követtem, most már lefelé a Fekete-hegyek felé. A zöld keresztet elérve balra kellett továbbmennem. Ha van még energiátok akkor feltétlenül ajánlom a következő körülbelül másfél kilométert jelentő kitérőt tovább egyenesen. Ehhez le kell sétálnotok a Tarnai-pihenőhöz, ahonnan valóban egyedülálló kilátásban lehet részetek. Azt hiszem ez a hely a Budai-hegység egyik legszebb természetes kilátópontja ahol biztosan több időt el fogtok tölteni. Sokan a Csergezán Pál kilátó helyett inkább ezt a helyet kedvelik, részemről meg tudom érteni.

Akár lesétáltatok a Tarnai pihenőhöz akár nem, a zöld kereszt jelzést kell követnünk az erdőben. Lassan ereszkedtem lefelé, elértem egy északra tartó dózerutat is. Lesz egy kereszteződés ahol jobbra fordultam és a közösen futó kék és sárga kereszt jelzést követtem. Ne ijedjetek meg, mert az első szakaszon ritkán találkozunk a sárga kereszttel, sokkal inkább a kékkel.

Nyíltabb terepet követően egy szélesebb völgyben ereszkedtem tovább lefelé, majd élesen jobbra fordulva felmásztam egy gerincre. Rövid erdei ösvény végén megérkeztem a Budakeszi Vadaspark kerítéséhez.

A kerítésen elhelyezett létrán másztam át és a Parkban továbbra is a sárga kereszt jelzést követve először egy újabb vaddisznó fürdetőhöz értem.

Átsétáltam egy kisebb réten majd a vadkerítéshez leereszkedve megtaláltam az utolsó beolvasandó kódot az egyik fa kerítésoszlopon. A kerítés mellett értem le egy nagyobb mezőre. Széles erdészeti úton a park túloldali kerítéséhez érve ismét egy fa létra vezetett át a kerítésen.

A fák közül kibukkanva újra itt vagyok, ez már a Szilfa-tisztás.

Átsétáltam a pihenőhöz és a reggeli úton mentem visszafelé. Követezett a Csacsi-rét, majd egy kisebb emelkedő után a Budakeszi-út és végül a vele párhuzamosan futó erdei úton visszaértem Szépjuhásznéhoz.

A Büfé ablakában beolvastam a cél kódot is. A mai túrát úgy időzítettem, hogy mindenképpen nyitvatartási időn belül érkezzem vissza, nem akartam kihagyni a menüt. A kiadó ablaknál megkaptam a mai túráért kiérdemelt érmet. A harmadik tejesítéshez járó befutó pólót utólag egy boltban tudtam átvenni. Palacsinta menü helyett ráfizetéssel inkább a napi menüből választottam, szerencsére ezt is rugalmasan kezelik.

Összefoglalás:

A harmadik bejárás után is változatlan a véleményem. Részemről a MÓKUS kör csak a műfajjal ismerkedéshez ajánlott.

A hét órás gyalogló szintidőbe az is belefér, hogy gyerekekkel vágjunk bele, ők is könnyebben végig tudnak menni rajta a finomabb emelkedők miatt, csak a Sisakvirág Tanösvény emelkedőin kell egy kicsit tartani bennünk a lelket. Talán a hegy tetején várható kilátó elég izgalmat jelent számukra, megerősítve a kitartásukat az utolsó szakaszra. Jó a tömegközlekedési és az autós megközelíthetősége is, egyenlőre még ingyenes a parkolás. Hétvégén ugyan kicsit nehezebben, de azért van esély szabad parkolóhelyet találni.

A 25km-es táv és a hozzá kapcsolódó kisebb szintemelkedés teljesítése után azt hiszem egy teljesen kezdő is képes lesz arra, hogy felmérje mire lehet képes, honnan indul az edzettsége, miben kell vagy kellene fejlődnie. Komplikált, komolyabb állóképességet igénylő nehéz emelkedőt vagy sziklás terepet nem kell leküzdeni.

A MÓKUS kör esetén azt érzem, hogy a régebb óta üzemelő Szénás Kör sokkal komolyabban átgondolt útvonalára telepedett rá, nagyrészt ezt használta fel mert a két kör közös szakasza több mint 8 km. A kijelölt útvonal szerintem nem lett igazán átgondolva ezért nem tartalmaz annyi látnivalót és érdekességet. Egyetlen csúcspontja a Nagy-Kopasz hegy, igaz a felvezetés másik irányból történik. Ez az útvonal elsősorban olyan terepfutóknak lett kitalálva akik szeretnének egy könnyűt futni és nem bánják ha ezért kapnak egy jól sikerült befutóérmet is. Én ugyan nem futok, de a terep futásra valóban ideális az enyhe emelkedők miatt.

Piros pontot érdemel, hogy a célba érve energia utánpótlást is kapunk mert a palacsinta menü vagy ráfizetéssel a napi menü sokat javít az elfáradt vándorok közérzetén.

Akinek a MÓKUS kör már nem jelent kihívást vagy sokkal több látnivalót szeretne annak a számtalan GeoGo-s kiírás mellett feltétlenül ajánlom Perl Gergőék szintén nagyon könnyen elérhető, Solymárról induló Szénás vagy a Szentendre Ófaluból induló Bükkös Köreit. Nekem ezek a körök jobban tetszenek mert sokkal több kilátópontot érintenek, lényegesen érdekesebbek, átgondoltabbak.

A MÓKUS kör üzemeltetése lassan elhagyja gyermekbetegségeit és felnő a többiekhez. Még a kihelyezett QR kódokra kellene alkalmaznia a többi üzemeltető által már jobban bevált, plexi lapos, csavarokkal rögzített megoldást, mert ezek rongálás biztosabbak mint egy egyszerűen felragasztott laminált lap, amit sok esetben sajnos le is tépnek. Ennek ellenére tény, hogy messziről is nagyon jól láthatóak ezek a kb. A5-ös méretű színes lapok, lehet, hogy pont ez a rákfenéje a rongálásoknak. Pedig még az is rajta van, hogy ez egy játék része, kérlek ne tedd tönkre. Nem biztos, hogy mindenki tud olvasni.

Induláskor már volt egy terv az üzemeltetők részéről amely egy év után megvalósult. Ez pedig a hosszabbik testvérkör, a VÉRMÓKUS kör. Beneveztem én is erre az 50km-es körre mert kíváncsi vagyok arra, hogy összességében mennyivel nyújthat többet mint a MÓKUS kör annak ellenére is, hogy az útvonal minden részét tökéletesen ismerem. Sajnos a VÉRMÓKUS-on sem érzem az egyediséget, bár tény, hogy nehéz a Budai-hegységben valami újat alkotni a számtalan kiírás mellett. Az útvonal a Budai 50 teljesítménytúra és a Szénás Kör 31km-es távjának összeollózósából született, ezért a teljesítést követően beszámolót sem írok róla, mert külön-külön is megtalálható lesz a Blogon.

A nagy testvér mellett 2020 december elején elindul egy rövid kör is MÓKUSKA néven, 10km-es távval. Ha jól emlékszem akkor az előzetes hírverésben ezt a rövid távot családi körnek tervezték. Sajnos túl drága lett, mert ugyanannyiba kerül mint a nagyok, ezért nem hiszem, hogy családok esetén sikeres lesz. Arról nem is beszélve, hogy az útvonalat átnézve nem igazán sikerült családokra méretezni, mert több olyan szakaszt tartalmaz amely gyerekekkel nem ideális. Sokkal inkább a rövid távokat komoly sebességgel teljesítő futók fognak elmenni és folyamatosan rekordokat döntögetni. Családi teljesítés esetén például ha egy 3 gyerekes család szeretne menni a szülőkkel akkor nagyon jelentős a nevezési költség egy ilyen könnyű erdei sétára. A gyerekek biztosan szeretnének érmet, miért is ne ha már végig sétálják, hiszen pont ez a cél számukra. Példám esetén hármat is kell venni, közel 12.000Ft-ért, mert nagy eséllyel a szülők inkább lemondanak az érmekről, mert ennyi pénzt az én véleményem szerint ez a kiírás nem ér meg. Rengeteg GeoGo rendszerű túra közül is választhatunk vagy akár más üzemeltetők köreiből is. Például a Szénás Kör családi távja fejenként jelképes 500Ft-os díjért teljesíthető és a legfontosabb, hogy nincs a teljesítés kényszerű terhe a fejünk felett felvetve annak kérdését, hogy ha gyerekekkel megyünk akkor mi történik ha fel kell adnunk? Mi lesz a befizetésünkkel? Esetleg külön e-mailes magyarázkodás után kaphatunk majd újra kódot a teljesítéshez? Az is lehet, hogy teljesen rosszul látom és nem lesz igazam, esetleg a véleményemmel teljesen egyedül leszek. Hamarosan kiderül.

Ha az összefoglaló véleményemtől függetlenül beleszerettek akkor feltétlenül keressétek fel évszakonként egyszer, mert minden alkalommal más arcát mutatja a hegyvidék, főleg a Csergezán Pál kilátóból körbenézve. Amennyiben elindultok akkor élményekben gazdag teljesítést kívánok hozzá és a kör egyetlen csúcspontját jelentő kilátóból mindenképpen élvezzétek ki a kilátást!

Dikran

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük