Táv: 16,2km

Szintemelkedés: 535m

A mai sétánkat is Nagykovácsiból a Tisza István térről kezdjük el. Ezen az útvonalon a Budai-hegység szélén a nyugati hegycsúcsokat látogatjuk meg. Érintünk csodálatos kilátópontokat, dolomit gyepeket vadvirágokkal, ahol jókat lehet piknikezni. Tudjátok mint minden Nagykovácsiból induló sétámra erre az útra is kell távcsövet vinni, ha van akkor vigyétek magatokkal ma is.

Ez az útvonal már komolyabb emelkedővel és hosszabb távval is jár, bejárása kényelmesen 5-7 órát is igénybe vesz, ezért egész napos programmal készüljetek több ételre és italra is szükség lesz, de azt hiszem mindenképpen megéri. Járjátok be ti is a nyugati csúcsokat Nagykovácsiból kiindulva.

Induljunk is el, lassan már ismerős helyen járnak azok akik a Nagykovácsiból kiinduló sétáimat végig járják. Akik még nem azoknak most is ajánlom a Nagyboldogasszony Plébánia Templomot és a kertjében a több száz éves hársfákat is megnézni.

Nekünk megint a Kossuth Lajos utcán kell elindulnunk a Templom előtti főtéren átsétálva ahol a Világháborús Emlékművet is meg tudjátok nézni, most a sárga sáv jelzést követve.

img_2661.JPG

Hamarosan elérjük a község szélén a kőkeresztet ahonnan továbbra is a sárga sáv jelzést követjük egyenesen. Elhagyjuk a lovas karámokat és a széles dózerúton amely a Fehér-út nevet viseli lassan emelkedve elérjük az erdő szélén a sorompót.

Nem térünk le az útról továbbra is enyhe emelkedőn de felfelé haladunk. Ismerős helyhez érkezünk itt van a forgókapu. Most nem megyünk át a kapun továbbra is egyenesen haladjunk tovább. Balra elindul a sárga kereszt jelzés. Ne térjünk le, egyenesen menjünk tovább. A sárga sáv jelzésen haladva kezdenek a fák is ritkulni, megérkezünk az első kilátóponthoz. Itt van egy Tájékoztató Tábla a gyepterületekről. Érdemes ezt is elolvasni. A tábla után tartsunk kicsit balra a gerincre. Itt van egy szép Határkő is és egy szép nagy dolomit gyep.

img_2675.JPG

Ide mindenképpen érdemes letérni és a távcsövet elővéve kukucskálni.

img_2697.JPG

Ez az első ideális piknikező hely, tele van a környék vadvirágokkal.

img_2700.JPG

img_2705.JPG

És innen is láthatjuk a másik gerincet is ahova utunk során még fel kell másznunk.

A pihenő után térjünk vissza a sárga sáv jelzésre és induljunk el lefelé, nyugat felé haladva. Először a gerincen halad utunk fokozatosan elkezdünk lefelé menni, fák közé érünk. Körülbelül 2km séta után egy kisebb tisztásra érkezünk, bal oldalunkon felhalmozott rönköket érintünk, a sárga sávról itt kell majd letérnünk.

img_2710.JPG

Az út kezd élesen balra kanyarodni és itt a fényképen is látható kissé jobbra haladó ösvényen folytassuk sétánkat.

img_2711.JPG

Fiatal és öreg erdő határán haladunk fokozatosan felfelé. Pár száz méter után kiérünk a mai túra egyik legfőbb céljához, felérünk a Budai-hegység egyik utolsó nyugati bércére. Körpanorámában gyönyörködhetünk, ez a csúcs a Zajnát-tető. Ez egy újabb ideális pihenőhely, itt mi is el szoktunk tölteni hosszabb időt. Távcsöveket elő, minden közeli hegyet meg tudunk nézni, Pilis, Gerecse, Vértes. A Pilistető erről a csúcsról a legszebb, ideális szögből lehet végigtekinteni rajta.

img_2712.JPG

img_2722.JPG

A pihenő után vissza kell sétálnunk sárga sáv jelzéshez és jobbra tovább lefelé kell folytatnunk utunkat. Lassan leérünk, az út hosszú szakaszon horhosban halad.

img_2733.JPG

Itt rengeteg vadcsapással találkozunk, sok helyen széles ösvényt tapostak ki a vadak. Mi is láttunk a fák között őzt, ahogy villámgyorsan szaladt felfelé a meredek hegyoldalban.

Az egyenessé váló erdei úton megérkezünk a dózerúthoz ahol egy Természetvédelmi Terület Táblát is találunk.

img_2734.JPG

Elbúcsúzunk a sárga sáv jelzéstől, elértünk Nagykovácsiból a legtávolabbi célunkhoz, innen már elindulunk visszafelé. Nekünk balra a széles úton kell tovább mennünk, amely egy kijelölt kerékpár út is egyben. Ezen a zúzalékköves dózer úton megyünk nagyjából 500m-t és egy nagyobb Y kereszteződéshez érünk, ahol az út derékszögben balra fordul. A balra forduló úton kb. 20-30m sétálunk még és letérünk az erdőbe jobbra egy kis ösvényre. A fényképen az ösvényt látjátok az útról, erre kell elindulnunk.

img_2735.JPG

Most következik a túra legnehezebb szakasza, mert vissza kell másznunk a Zajnát-tetőről is látott gerincre. Fokozatosan haladunk felfelé, először fák között, majd kiérve egy meredek dolomit hegyoldalon kell felmásznunk.

img_2739.JPG

Sokan járnak erre, nincs széles út folyamatosan haladjunk felfelé, sok helyen olyan az út mintha lépcsőn mennénk felfelé, nem könnyű a terep, meredek, rövid távon 150m szintemelkedést kell leküzdenünk. Itt biztosan lihegni is fogunk, de a fáradozásaink jutalma egy újabb csodálatos panoráma lesz.

img_2752.JPG

Végül felérünk a kereszthez. Itt is teljes a panoráma, láthatjuk a másik gerincet is amin a Zajnát-tetőre mentünk, a kilátópontokkal, a murva bányával, tényleg csodálatos helyre értünk, megint. Itt egy hatalmas dolomit gyepet is megnézhetünk, rengeteg különleges és sok esetben védett vadvirággal.

img_2755.JPG

Ide viszonylag sokan járnak fel. Kedvelt hely nem csak Nagykovácsiból, hanem Budajenő, Zsámbék és Tinnye felől is. A nagy terület miatt mindenki kényelmesen le tud táborozni, nyugiban lehet lenni. Nekem az egyik kedvenc helyem.

A mai napon már nincs több nagyon meredek emelkedő. Ez a hely a mai túra második célja, innen fogunk visszasétálni Nagykovácsiba. A gerincen a széles és kényelmesen járható erdészeti úton induljunk el.

img_2765.JPG

Az erdőt elérve is a széles utat kövessük, jelzések nem lesznek az út kissé balra tart. Fokozatosan de lassan emelkedünk felfelé, mert vissza kell mászni a Kutya-hegy oldalához. Mindig a jobban kijárt úton menjünk nem kell lemenni a gerincről. Végül megérkezünk a dózerúthoz, amely balról tart egyenesen felfelé.

img_2771.JPG

Továbbra is egyenesen felfelé kell mennünk érintve az út mellett egy fekete fenyőfákból álló fenyvest is. Végül visszaérünk a mai sétánk elején megismert sárga sáv jelzéshez, az első kilátópontunkhoz. Itt van az Információs Tábla a Gyepekről.

img_2773.JPG

Most már tényleg visszamásztunk, mára már minden szintemelkedést leküzdöttünk. Ezen a széles dózerúton indulunk el visszafelé.

img_2774.JPG

Hamarosan elérjük a sárga kereszt jelzést, a forgókaput, utána a sorompót. A hosszú egyenes Fehér úton végül visszaérkezünk a pacikhoz.

img_2777.JPG

Innen már teljesen ismerős lesz az út, itt a Kőkereszt, majd a fagyizó és végül újra a Templom és a Főtér.

img_2418.JPG

Ez a séta már komolyabb szintemelkedéseket is tartogatott. Remélem tetszettek a Budai-hegység nyugati részének csúcsai a különleges kilátópontokkal, ahonnan jó időben a Gerecséig is elláthattunk. A Meszes-hegyre felvezető meredek út egyébként a Siratófal nevet is megkapta, talán már sejtitek miért.

Ez az útvonal egész napos programot jelentett. Kellemes pihenést, a mai napon szerintem elfáradtatok. Ha a családdal mentetek, talán a gyerekek is elfáradtak és este gyorsan elalszanak.

A következő részben megnézünk egy erdei pihenőt és egy vadetetőt végül visszafelé felkeressük az Ördög árok forrását is.

Dikran